Kommun sätter dig i skuld

Om kommun tar sån tid på sig att du hamnar i skuld, på grund av förhalande av utbetalning/beslut inkomstbortfall. Vem anmäler man till?

Vad är skälig tid för utbetalning inkomstbortfall?
 
Hej!
Vid en placering så bör ersättningen rimligen utbetalas senast månaden efter om man är överens i övrigt kring ersättningarna. Det är viktigt att socialtjänsten har rutiner kring utbetalning av ersättningar för att man som familjehem inte ska hamna i en sits där man hamnar i skuld.

Ofta får man större utgifter i början av en placering och det kan vara bra att ha en buffert för detta. Men det kan vara svårt att veta innan vilka utgifter det kan medföra (och det är kanske inte det första man tänker på heller och inget som någon säger något om) och just när det gäller ersättningen så kan man ibland känna att uppfattningen är att "den inte är så viktig", men man kan inte leva på luft och vatten.

Om du utför ett arbete så ska du såklart ha lön för det, alla andra får ju det. För även om detta inte anses som ett arbete så finns det få människor som kan tänka sig att öppna sitt hem för någon annans barn och jobba för att barnet ska känna sig tryggt och förhoppningsvis kunna flytta hem igen.

Att kontakta socialnämnden kan vara en väg att gå. Även kanske IVO (www.ivo.se) och JO?

Jag hoppas verkligen att det löser sig för er. Det är en väldigt tråkig sits ni hamnat i och ingen uppdragstagare ska behöva hamna i skuld pga man gör ett sådant viktigt arbete som att finnas till för ett barn som behöver trygghet och kärlek.

Anne
 
Tillbaka
Topp