Överflyttning tidigare än 3 årsgränsen

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Mitt uppe i överklagningar nämner soc att de planerar att ev vårdnadsöverflytta vår Liten till oss. Detta trots att Liten ej har bott hos oss i 3 år än- är det vanligt? Anledningen är att de vill hindra föräldrarna att oavbrutet överklaga allting hela tiden. Liten har inte bott hemma hos bio mer än under spädmånaderna och närmar sig nu sitt femte år. Vi betraktar Liten som vårt barn i vardagslivet, Liten har syskon, kusiner, släktingar och hela sin fasta punkt här i vårt hem, efter att ha flyttats några gånger under sina första 2 år....så vi känner att Liten behöver tryggheten hos oss.

Jag / vi undrar alltså om det är vanligt med tidiga vårdnadsöverflyttningar och om vi bör vara extra vaksamma just på grund av det. Vi önskar en överflytt till 90 %., tvekar lite, men tror att vi med bra avtal med soc kan få det bra, trots lite besvärliga biosar. Är vi blåögda? Tror inte det, men har ju läst här på forumet att vi avråds från att godkänna vårdnadsöverflyttningar om biosar motarbetar- men jag undrar- finns det någon som gått med på det trots svårhanterliga bios - och där det funkar/respektive då det inte funkat och ni ångrar er...???? :roll:
 
Vi har också fått förfrågan! Då vi påtalade att :angel: inte bott tre år ännu sa vår handläggare att liten varit placerad mer än tre .De räknar ihop hela placeringstiden inkl. jour.Vi har inte satt oss in i detta med vårdnadsöverflytt riktigt till hundra ännu då vi har fullt upp med vår andra placerings hemtagning...Därför känner jag att vi inte riktigt är mogna att hoppa på tåget än.Till saken hör att vårat samarbete med :angel: biosar ,som funkat så bra, kraschade riktigt rejält i somras. :twomad: Nu är förändringar på g vad gäller umg mm.Så innan allt lagt sig och rullat igång till något bättre kommer vi inte skriva på några papper.Har bekanta som gjort vårdnadsöverflytt på tre barn.Vet att de skrivit avtal med soc och därmed har hjälp utav dem tex vid rättegångar.Soc står för sådana kostnader.Säkert väldigt olika från kommun till kommun.(Förhandlingsläge)Tror man måste vara väldigt noga och se till att man får överenskommelser SKRIVET på papper!
 
Hej
3år är en max gräns för att göra ett övervägande, det finns inte i lagen om ett övervägande kan göras tidigare. Man ska utgå från när barnet har sin anknytning.
Hittade detta på nätet
När gör man en vårdnadsöverflyttning ?
När bedömningen görs av socialtjänsten att barnet har sin tillhörighet och trygghet i familjehemmet och att en återförening till föräldern inte är förenat med barnets bästa bör en vårdnadsöverflyttning övervägas.
Enligt lagförslag gällande från 1/7 2003
Barnet skall ha bott i familjehemmet under flera år. Undantag från detta kan ske då anknytningen och tillhörigheten gått snabbare, exempelvis spädbarnsplacering. Stort avseende måste alltid fästas vid barnets egen inställning.
I föräldrabalken kapitel 6 § 8 står ” Har ett barn stadigvarande vårdats och fostrats i ett annat hem än föräldrahemmet och är det uppenbart bäst för barnet att det rådande förhållandet får bestå och att vårdnaden flyttas över till den eller dem som tagit emot barnet eller någon av dem, skall rätten utse denne eller dessa att såsom särskilt förordnade förmyndare utöva vårdnaden om barnet.”


Vår kom till oss när hon var 3 dagar och är idag 4år. Kommunen blundar fortfarande att de bör göra en vårdandsöverflyttning. Enligt Kommunen " Vi måste alltid arbeta på att barnet ska flytta hem" De anser att det är synd om föräldrarna av olika orsaker som jag inte kan gå in på här. De har inte barnets bästa för ögonen utan använder sig av hon har rätt till ursprung för att undkomma att göra en vårdansöverflyttning.
Det där med "uppenbart bäst för barnet" tolkar socialtjänsten som de vill.
Problemet att få en överflyttning godkänt i rätten är att människorna där ser allt utifrån hur föräldrarna har skött sig mm. Inte hur bra det skulle vara för barnet att inte behöva gå med ständigt oro att föräldrarna när som helst kan ta hem dem för att ex LVU inte håller i Rätten.
//Karin
 
Hej!
Då vi precis varit inne i denna karusell så har jag/vi läst en hel del. Mycket bra information kan man hitta i "Om barnet behöver ny vårdnadshavare" som socialstyrelsen gett ut. "Treårsregeln" finns för att socialnämnden då ska särskilt överväga om det är för barnets bästa att göra en överflytt. Men det finns inget som säger att man inte kan göra det tidigare, särskilt i de fall där barnet varit placerat från spädbarnsålder. Klippte ur lite text nedan och skickar även med länken till sidan.

4. Särskilda överväganden när barnet har varit placerat i tre år
Sedan 2003 finns en bestämmelse införd i både SoL (6 kap. 8 § andra stycket) och LVU (13 § fjärde stycket) med innebörden att när ett barn varit placerat i samma familjehem i tre år ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § FB. Tiden räknas från det att placeringen verkställdes. Denna bestämmelse tar sikte enbart på familjehemsplaceringar med stöd av SoL eller LVU och omfattar alltså inte s.k. privatplaceringar enligt SoL eller boende i familjehem enligt LSS.

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-101-9

Sara
 
Karin70 sa:
Hej
Vår kom till oss när hon var 3 dagar och är idag 4år. Kommunen blundar fortfarande att de bör göra en vårdandsöverflyttning. Enligt Kommunen " Vi måste alltid arbeta på att barnet ska flytta hem" De anser att det är synd om föräldrarna av olika orsaker som jag inte kan gå in på här. De har inte barnets bästa för ögonen utan använder sig av hon har rätt till ursprung för att undkomma att göra en vårdansöverflyttning.

Hej Karin70!
Så klassiskt tankesätt. Vi befarade hela tiden att de inte skulle göra en överflytt eftersom de behandlade föräldarna som vuxna och de fick vara med och tycka och tänka. Att de inte har förmågan att förstå sina egna begränsingar var tydligen inga hinder för att få igenom det de ville. Men så kom treårsdagen och de började prata om överflytt. Ena föräldern var redan vidtalad och vacklade hela tiden, den andra föräldern fick en chock och man arbetade med denne under flera månader. De öppnade till och med en ny utredning, men gjorde faktiskt utredningen för en vårdnadsöverflytt parallellt med den. Så efter 1½ år av mycket tankar kring om det faktiskt skulle bli av så är det äntligen klart.

Har ni själva initierat till en överflyttning? Jag är inte helt hundra på hur en sådan går till men jag tror att man vänder sig till nämnden direkt om socsekr inte vill "ta" i det. Du kan också vända dig till socialstyrelsen, de har landet uppdelat i regioner, länk till sidan http://www.socialstyrelsen.se/omsocialstyrelsen/kontaktaoss/hittatillsynsregion och prata med dem. Om man har specifika frågor så brukar man få väldigt bra svar. Vi har haft kontakt med dem och fått väldigt bra bemötande.

Lycka till!

Sara
 
Turnit sa:
Om biosarna motsätter sig en vårdnadsöverflytt.....vad händer då?

Även om bio motsätter sig en överflytt så kan man göra en vårdnadsöverflyttning. När en utredning för vårdnadsöverflytt öppnas går man igenom barnets alla behovsområden, föräldrarns förmåga samt familjehemmets. Allas synpunkter kommer också att stå med. Om nämnden fortfarande anser att det är för barnets bästa så skickas det in till tingsrätten som enbart ska se till barnets bästa. Om bio inte alls vill detta kan det bli förhandlingar, där bio träffar domare tillsammans med socialtjänsten.

Sara
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Tillbaka
Topp