Efterlyser handledningsbok

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Jag vill efterlysa en handbok att arbeta efter. Inom vården finns alltid en handbok att referera till i olika situationer och tillstånd.det borde soc också ha.Speciellt vid familjehemsvård. Det för att vi som familjehem ska behandlas lika i landet; och främst för barnens skull.
Ex
Hur ska en inskolning ske generellt.

barnets omkostnadsdel i förskott eller efterskott.

vad göra vid hot, av biosar

mantals krivning, av vem sköts det.

Vårdnadsöverflytt, när och hur och syftet.

Hur ser en basutrustning ut till 0-3 år 4-8 år etc
hur mycket ska det kosta.

det finns tusentals saker att ha likartade metoder kring. Självklart ska metoder och behandling anpassas efter barnet. men mycket kan man faktiskt förvänta sig likartade metoder kring.

Finns det en handledningsbok hos socialen....nån som vet?
 
Det jag känner till är:

Socialens material - skiljer sig från kommun till kommun. Vi gick PRIDE utbildning och då får man en bok.

FaCO har tagit fram en handbok: http://www.faco.nu/handbok.php

BBIC:s studiematerial finns på Socialstyrelsens hemsida men den handlar om utredningar, inte om familjehemmens roll.
 
Tack för länken.

Men det är inte familjehemmen i första hand som jag tycker arbetar på väldigt olika sätt. Det är de olika socialtjänsterna som bör anamma en gemensam handledningsbok. precis som sjukvård försäkringskassa åldringsvård skola mm mm har
 
Tyvärr kommer vi alltmer att få olika bedömningar i familjehemsfrågor i våra kommuner. Förr fanns en handbok om socialnämndens ansvar. Den hette Barnet och familjehemmet och den gavs ut av Svenska Kommunförbundet. Den finns tydligen inte längre. En bok som ska skrivas, tryckas och ges ut blir fort inaktuell i våra dagar när allting går fortare och fortare. Förr fanns också en rekomendation i anslutning till arvodet och omkostnadsersättningen på Kommunförbundets rekomendationer som idag heter Sveriges Kommuner och landsting, SKL.Där stod bland annat vad som ingår i grundomkostnaden mm. Den rekomendationen ges inte ut längre, men finns på nätet. Som familjehem får vi inte ens kontakta SKL för att fråga om vår kommun tolkar rekomendationerna rätt. Vi har ingenstans dit vi kan vända oss för att få rätt information i känsliga frågor. Vi är hänvisade till kommunens tolkning om vi inte själva vänder oss till advokat. Nämnderna ska följa lagarna och rekomendationerna i socialtjänstlagen, i föräldrabalken, FN:s barnkonvention, BBIC mm. och det här tolkar nämnder och tjänstemän som de vill. Det blir alltmer upp till oss att förhandla oss till bra avtal och genomförandeplaner.
FaCO:s handbok på nätet är alltid aktuell då det är lätt att ändra i den när nya rekomendationer och lagar ändras.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Tillbaka
Topp