För och nackdelar med liten skola på landet

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Vi bor på landet, vi har vår skola kvar här. Det går ca 80 elever från förskoleklass tom 5:an. From 6:an får man ta skolbuss in till stan.
Många av eleverna bor dessutom utspridda längre ut på landet, själva bor vi inne i samhället. Därför anpassar skolan sina tider efter skolbussens tider.
Till detta hör också dagis och fritids, vi har denna uppställning:
1 förskoleklass,
1 st 1-2 klass
1 st 2-3 klass
1 st 4 klass
1 st 5 klass
+ fritids och dagis.
Fördelar med liten skola: All skolpersonal känner alla barn och föräldrar, det känns som en trygghet. Vi kan ibland "smita" mellan med något förbud. Tex sparar klassen (som min son går i) en klasskassa för en dagsresa i slutet på nästa termin. Sådant ska tydligen vara icke tillåtet numera. Vi firar fortfarande avslutningsdagar i vår bykyrka, jag som tycker om våra traditioner tycker ju det här är en stor fördel.
Nackdel: Skolan är sårbar för ekonomiska neddragningar, det finns inga marginaler att tumma på, all personal, eller den personal som finns, den har att göra varje arbetat minut. Tar man bort 1 enda personal under en dag finns det ingen annan personal som kan hoppa in i skolan.
Vi är också beroende av våra skolbussar, som skola skulle vi säkerligen tjäna mer på att äga våra egna bussar och chaufförer.
All slöjdundervisning sker i stan = buss = dyrt
Skolan får lägga en hel del av sina resurser på just bussar.
Det är också svårt att locka hit fler elever, för vilken förälder är beredd på att skjutsa ut sitt barn till skola på landet om man bor inne i stan? Det är alltså svårt att expandera, vilket egentligen är lite av en nödvändighet beroende på elevpengen...
Vår kommun har dessutom många friskolor, ovanligt många för att vara en så liten kommun, alla kommunala skolor konkurrerar med friskolorna. Vad har då dem kommunala skolorna att erbjuda? Det är där vår lilla skola kommer in i bilden och jag kan önska att fler föräldrar insåg fördelarna med vår lilla skola i jämförelse med inne i stan.
Trots allt detta så finns inslag av ej medvetna föräldrar även i vår skola. Sånt märks ju snabbt på barnen!
Jag läste på text-tv senast på förmiddan idag att det finns förslag om att tillsätta en tjänst som dem kallar läxstöd. Alltså så är det arbetande föräldrar som idag inte har tid, lust och engagemang för sina barn.
För min egen del så anser jag det vara förkastligt med två heltidsarbetande föräldrar, man orkar och hinner inte med sina barn!
mer och mer ansvar läggs över på skolan hela tiden! det är totalt fel anser jag!
 
MBG
Jag läste på text-tv senast på förmiddan idag att det finns förslag om att tillsätta en tjänst som dem kallar läxstöd. Alltså så är det arbetande föräldrar som idag inte har tid, lust och engagemang för sina barn.

Jag håller med dig MBG när det gäller att föräldrarnas ansvar felaktigt läggs över på skolan vilket jag också tycker är helt fel. Även om det inte uttryckligen görs det så får ju skolorna ta kritik många ggr på felaktiga grunder.

MEN jag tycker att det här med läxstöd kan vara en alldeles utmärkt idé. Om det erbjuds till alla och man får in det som en naturlig del så skulle resultaten bli mycket bättre för många av eleverna. De finns ju tyvärr barn som inte har föräldrar som kan hjälpa dom med läxorna även om tid och engagemang finns. Exv ensamstående skiftarbetande som jobbar udda tider mm. Har en släkting som jobbat som läxstödjare för invandrarbarn i ett grannland och det kan ju hjälpa många barn som inte har föräldrar som kan svenska så bra exv.

Jag tycker att det här med läxhjälp vore ett steg i rätt riktning för rättvisare villkor för alla våra barn att få bra kunskaper/betyg i grundskolan. Jag har hjälpt alla mina barn väldigt mycket i studierna och de har mycket fina betyg.

Orättviskänslan kommer dock till mig när jag vet att de har klasskompisar som med bara lite hjälp hemifrån eller efter skoltid skulle fått betydligt bättre resultat i skolan men de har inte haft föräldrar som kunnat hjälpa dom på samma sätt som jag har kunnat. Alla har inte heller datorer och/eller datakunskaper hemma etc etc.

På våra gymnasier i staden erbjuds "stugtid" dit man kan gå med de ämnen man behöver lite hjälp på traven i och träffa de utbildade lärarna i respektive ämne. Jag är evigt tacksam över denna möjlighet när ungdomarna börja komma på de högre nivåerna i matte och fysik för där hänger inte jag längre med. :smirk:

Allt är ju som sagt en resursfråga men här tycker jag att vi verkligen skulle satsa lite pengar för att alla ska få samma möjligheter till kunskap för framtiden.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Tillbaka
Topp