Att tänka på vid vårdnadsöverflyttning!

Hej!
Vi har fått frågan om vi kan tänka oss att ta över vårdnaden av vår placerade 3.5 åring. Vilket vi kommer att göra troligen innan årets slut.

Men vad ska vi tänka på när vi skriver avtalet? Vi är oroliga att vi missar något.
Vår kommun är vi trygga med, de värnar verkligen om barnets bästa och att vi även i fortsättningen ska få stöd och hjälp.

Hur är det med att adoptera?

Tacksam för era tankar och erfarenheter!
 
Har haft diskussionen med soc men inte kommit i land pga att de byter personal hela tiden. Men några erfarenheter/tankar;
Om man har vårdnaden efter vårdnadsöverflytt så har biosarna fortfarande umgängesrätt. Så ifall de börjar processa om att öka umgänget så är det ni, inte soc som hamnar i rätten. Så man måste ha ngn form av avtal med soc så att de tar kostnaden.
Och naturligtvis en överenskommelse att ersättning & sådant fortsätter. Men man har nog inte möjlighet att begära mer pengar för 'placeringen' om det behövs. Tex att hen bli allvarligt sjuk och ni måste ta ledigt, då får man inte ersättning för förlorad inkomst utan avtal.
På positiva sidan är det ju så att har man vårdnaden få behöver man inte bry sig om vad soc hittar på. Även om det är ovanligt att de avslutar upppdrag som varit flera år så händer det. Och glöm hemtagningsbegäran och sådant ifall ni har vårdnaden.
Själv har jag tänkt att ifall man har bra och pålitliga socsekreterare så finns inte så stor anledning till vårdnadsöverflytt. Men hur ofta händer det? Bara sista året har vi haft 6 olika socsekreterare som barnuppföljare/familjehemssekreterare. Några skapliga, en var en fullständig katastrof och då kan PRECIS vad som helst hända.
Så barnet vet ju att det hör till er och omvänt iom vårdnaden.
Adoption - rent krasst så ör det så att ni ger en del av era barns arv till det adopterade barnet när ni faller ifrån. Det kan ju vara värt det för att verkligen vara en familjemedlem fullt ut, men det påverkar inte bara er föräldrar.

Lycka till!
 
Tillbaka
Topp