debattartikel för underskrift

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Hej jag tänker skicka denna artikel till SVD

om vi är fler som skriver på så är det mer värt. kanske vi kan förändra vår situation till det bästa för barnen. PMa mig om ni vill vara med. namn och yrke ort. Vill man va anonym så skriver man typ
EVA LARSSON STOCKHOLM Skynda er sänder den på måndag.


Otrygga familjehem kan inte ge placerade barn den trygghet och omsorg staten är skyldiga att ge dem



I en lagrådsremiss som regeringen överlämnat den 14 juni föreslås en rad förbättringar av socialtjänstlagen. Det tycker vi är positivt. Men man nämner ingenting om arbetsvillkoren för de som dagligen ska ta hand om de mest utsatta barnen, De barn som placeras i Familjehem. Vi saknar skäliga arbetsvillkor som Familjhem samt skälig ersättning för vår insats för staten. Detta går ut över de placerade barnen. Vi är inte trygga nog.
Många av oss har blivit uppsagda från våra ordinarie arbeten pga upprepad tjänstledighet då vi varit med våra älskade lånebarn för att ”knyta an” till dem.
Det råder en enorm brist på familjehem i Sveriges kommuner. Vissa kommuner kan inte rekvirera något hem i den egna kommunen alls. Vi vet varför. Vi tror dock inte att det lagrådsremissen föreslår är en lösning på att få fler Familjehem.
Citerat från lagrådsremissen
”Vi har en brist på familjehem i många kommuner. Därför behövs ett bättre samarbete och en säkring av att familjehemmen håller god kvalitet. Familjehemmen ska utredas ordentligt. Socialnämnden ska även ingå ett avtal med familjehemmet om nämndens och familjehemmets ansvar under placeringen. Det ger en tydlighet och trygghet åt familjehemmen. Socialnämnden ska tillhandahålla utbildning för familjehem och jourhem”
Vi blir ju inte fler familjehem om vi utreds mer. Vi blir inte fler om vi ska hålla ännu högre kvalitet, tvärt om tror vi. Dessutom har många av oss adekvat utbildning för uppdraget, barnsköterskor, förskollärare, barnsjuksköterska, socionom, mentalskötare, landstingspolitiker mm
Det är inte bristen på utbildning som gör att vi inte orkar i längden. Det är brist på säker anställning. Vetskapen om att vi inte får rätt till pension, att vi inte har rätt till a-kassa när vi blivit utan uppdrag. Detta drabbar barnen.
Vi är många Familjhem som tagit emot flera unga under många år. Vi är utredda utbildade och omtyckta. Vi har många lyckade placeringar bakom oss. Vi har tjänat staten och som tack står vi utan pension, a-kassa eller avtalsförsäkringar. Av den anledningen så är det få som vill bli Familjhem
Att öppna sin dörr och bereda plats för en medmänniska är ingen förvaring, tycker vi. Alla barn som placeras har ett enormt behov av vuxna som finns för dem. Att någon är hemma och fixar frukost innan skolan, att kunna vara hemma en dag och tanka trygghet, Att ha en vuxen hos sig då det är lov, att inte behöva vara långa dagar på dagiset. Att familjehemsföräldern följer med på läkarbesök umgängen socialkontorsbesök är en förutsättning för att känna sig trygg.
Om staten går in och gör ett så drastiskt beslut som att omhänderta ett barn, ja då ska staten också ge barnet bästa tänkbara omhändertagande. Vi anser att det krävs en vuxen hemma på heltid, till alla placerade barn. Det tycker vi är barnperspektivet.
Att som idag placera barn i familjehem med en ersättning på ca 5000kr som dessutom ska beskattas. Det kräver att familjhemmet jobbar med annat också. De är få som står pall när det blir konflikter eller tidskrävande insatser som ju tyvärr är mer vanligt än ovanligt just för dessa placerade barn. Vi har allt för många gånger tagit emot ungar som flyttat runt mellan hem. Uppåt 29 olika boenden och endast 16 år gammal. Anledningen var att familjhemmen sa upp sig.

Likaså blir vi Familjehem uppsagda om ett placerat barn behöver annan vård, som behandlingshem eller psykiatrisk sluten vård eller beroendevård. Vi anser att detta är förfärligt. Det är just vid sådana tillfällen som den unge behöver sin familj som stöd. Kommunen spar pengar på detta sätt.Var finns barnperspektivet undrar vi?
Idag ser kommunerna bara till sin budget. De är brist på Familjehem och att matcha ihop barn med familjer är bara ett önsketänkande. Man får vara glad om man hittar ett hem över huvud taget med den usla ersättning man ger. Att sedan tro att familjen står kvar när det blir jobbigt
Nej låt oss som valt att vara familjhem som yrke, låt oss få skälig lön och rätten till a-kassa samt avtalsförsäkringar. Låt oss bli trygga så att vi kan ta hand om våra älskade låneungar i ur och skur tills de blir vuxna.
”En placering av ett barn som far illa är den mest ingripande åtgärd som socialtjänsten kan vidta. Nu skärper vi det förebyggande arbetet men också kontroll och uppföljning för att stärka kvaliteten. Sammanlagt kommer regeringen att satsa 200 miljoner kronor årligen fram till 2015 och därefter 182 miljoner kronor årligen”

Erkänn oss som yrke och ge oss de verktyg som möjliggör att finnas för de mest utsatta barnen, de som samhället ska fostra. Låt placerade barn få växa upp i stabila hållbara hem. Staten köper en tjänst av oss Familjehem: att sörja och vårda samt ge trygghet till de barn vars föräldrar av olika skäl inte kan eller förmår. Men KÄRLEKEN till barnen den ger vi gratis.
 
skorpan - skicka ett pm till TR - längst upp i inlägget står det

PMa mig om ni vill vara med. namn och yrke ort. Vill man va anonym så skriver man typ
EVA LARSSON STOCKHOLM Skynda er sänder den på måndag.
 
TR...jag tycker att du kan skicka i väg den till fler tidningar.....+ ministrarna i regeringen
Vad tror du om det?
 
SvD publicerade regeringens förslag i torsdags, så de borde nappa. Men du har helt rätt vi skickar till alla stora DN SvD Aftonbladet Exppressen.Någon jag missat??
 
Alla större tidningar har fått vår artikel. Någon har svarat att det inte är något för dem. Igår 8 juli skickade jag den till Newsmill, på rekomendation från Merit Wager som jag känner och har berättat om innehållet. Så nu väntar vi.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Tillbaka
Topp