Ensamkommande, tips och råd.

Vi är under utredning då vi har haft funderingar på att bli familjehem för ensamkommande sedan i höstas. Vi har 2 egna barn varav en 16 åring som vi tänkte matchas utifrån, kanske det kan vara gynnsammast i längden.
Vad har ni erfarna för tips, tankar och råd att dela med er av? Själv har jag 100 frågor som jag hade behövt få ställa.
 
Vad bra, tack för svar. Har du upplevt någon fördel eller nackdel med syskonplacering mot vad du tror en ensamplacering hade inneburit?
Hur gör ni med mat, vilka erfarenheter har ni där? Vilka kulturella skillnader har ni mött som du tycker är väsentligt att dela med er av? Hur för ni med fickpengar, samarbetar med god man etc? Hur funkar det med ersättningar, nivåer etc. Hur kan man tänka kring det?
 
Hej är ju säkert olika beroende var barnen kommer ifrån :) vi tycker syskon placering varit bra tror det är en trygghet då de har varandra . Våra är muslimer så vi serverar inte gris. All mat går inte hem men en dag i veckan får de vara med och önska mat. De är shia muslimer så de ber tre gånger om dagen. Jättefina pojkar men såklart de testar som vilka tonåringar som helst. Super renliga skrubbar sönder stekpanna och annat. Min sambo är hemma och lagar mat städar är de nog inte så vana vid . Men de har inte sagt något om det. Fickpengar har varit lite struligt de har först nu fått god man och snart ska de flytta till familjehem .
 
Vi har fått besked nu och inom några veckor kommer en kille från Afghanistan till oss. Vi har träffats en gång och det kändes bra för alla involverade. God man och socialtjänsten var med och vi ser i dagsljuset ljust på det hela. Ramadan infaller i juni så vi får se hur allt utvecklar sig med skola, träning, egna barn, jobb, mat, traditioner och allt. Spännande! Jag har många frågor, ex kring mat, men vi får väl se hur det går. Jag försöker hitta info på nätet men hittar ingen sida med vettig samlad information. Har era pojkar vandrat vidare?
 
Hej våra pojkar är kvar på övertid . Ett familjehem som var tilltänkt som inte blev av men nu är ett nytt på gång och träff är den 27 maj. Gällande mat så tänk fläskfritt vi anpassade oss mycket först men det blir fel i längden de måste ju också tränas in i vår kultur. De har gett mycket glädje men mycket har vi stampats med. Har svårt att lyssna in följa regler och då har vi inte många . Sedan beror ju på ålder många är ju äldre än de det säger . Hur gammal är er tänkta placering ? Finns en tråd på Facebook som heter hem för ensamkommande där får man många tips och bra bollplank :) ansök gå med där redan nu :)
 
Ok. Han är född -01 som så många andra var i fjol... Han äter bara halal så det får bli kyckling, fisk och vego tills vidare så får vi ta det därifrån. Ja, jag tänker också att vi inte har så många regler men det stämmer inte, jag är helt klart hemmablind. Det är så mycket smått man inte alltid tänker på. Vi får ta det bit för bit. Vad är det som varit orsak till att de har svårt för regler? Är det för att de är för " gamla" och vill bestämma själva? Om de hade befunnit sig i sin egen kultur hde de styrt sig själva då? Är det för att du är kvinna? Kan de inte tolka riktigt vad ni menar? Öppen fråga, men vad tänker du kring det.
 
Jag tror att eftersom våra levt själva utan vuxna i tre år i Iran så är de vana fatta egna beslut. Jag vet många som upplever att det finns ett kvinnoförakt men detta har jag inte upplevt från dessa . Mer än att om de ställer frågor så vänder de sig till min sambo.
 
Ja, det är nog inte helt ovanligt. En bekant har haft det kämpigt med respekten som kvinna medan andra inte alls märkt något av det. Vi har god demokratisk anda i familjen med tillit till varandra så jag tänker att vi kör vidare på det spåret och tar det därifrån. Vi utgår från hur vi vill ha det i vår familj och bemöter även honom utifrån det. Han kändes så go och god man också. Deras relation är ganska ny men vi uppfattar den som ömsesidig och med gott engagemang. Vi ska ses i slutet av veckan och det ska bli kul. Vi har börjat ställa i ordning allt och det känns viktigt att han får ta del av det, att det blir tydligt vad som är på gång.
 
Det låter som han kommer få det bra hos er :)
Naturell youghurt platt tunt persiskt bröd naturell färskost Lipton original te honung ris går åt som smör hos oss och bananer ;)
 
Åh, tack! Det är precis sånt här jag klurar på. Brer de osten på brödet och skivar banan på? ;) Vi ska ses på en bit mat och bara vara, tänkte vi. Jag kanske ska köpa lite gott bröd och göra en köttfärsröra och avsluta med lite fruktsallad och naturell yoghurt. Jag tar till mig allt du skriver, superintresserad. Vi vill att starten ska bli bra och att killen och våra egna ska funka ihop.
 
Halalbiten har vi varit avslappnat tydliga med från början och socialen hade inga invändningar mot det eller några tendenser till att vilja resonera sig förbi den ståndpunkten överhuvudtaget. Däremot sa socsek att vi gör ingen affär av det, de är väldigt pragmatiska och bra. Jag/vi har tagit ställning till saker i livet, precis som alla andra, och vissa saker kan man kompromissa och köpslå med medans andra saker blir ens rättesnören här i livet.
 
Sverige har i vissa avseende bra djurlagsstiftning och bristande i andra hänseende. De krav och villkor vi har idag är givetvis inte tillräckliga och inga lagar har heller kommit lättvindigt eller per automatik. Det är lång och seg kamp, precis som kvinnors rättigheter, barns rättigheter osv. Men i förhållande till kringliggande länder har vi lag om bedövning inför slakt på alla djur. Däremot vet vi inte hur det blir i framtiden och hur lagar kommer att utvecklas, gränser flyttas fram etc. Mycket kött är dessutom importerat och då råder inte svenska bedövningslagar och kanske inte heller tillvägagångssätt. Jag sätter punkt för mitt inlägg här men jag resonerar utifrån ett vidare perspektiv och är observant och tydlig i hur jag resonerar kring detta. Sån är jag;)
 
Hejsan, jodå imorgon smäller det:). Jag bäddade idag och satte in sista lamporna och hämtade i kväll all packning huller om buller i ett par kartonger och en svart säck. Imorgon blir det att köpa plastbackar på hjul att ha under sängen och rota fram nån tidskriftsamlare och nån tom pärm. På eftermiddagen ska jag hämta killen efter skolan och det ska bli kul att äntligen komma igång. Det tar väl ett tag att komma in i tänket med ett nytt barn, nya behov och rutiner. Vi kommer att jobba omlott här hemma innan jag ska ha lite semester. Hur går det för er?
 
Allt har gått bra idag men språkförbistring är klurigt. Vi har en fantastisk socialsekreterare, en mycket duktig god man så vi är tacksamma för det. Killen är så go själv, vi handlade på vägen hem och han packade kassar, hjälpte till och vill göra rätt. Nu ikväll duschade han och kröp ner under sin filt i sängen. Med sin mobil, givetvis:) Tack och lov köpte jag en fläkt till hans rum. Maken fixade med hans busskort ikväll och ska köra honom till skolan imorgon bitti när jag redan är på jobbet. Vi får se om han kan reda ut hur han ska ta sig hem imorgon eller om han ringer och behöver mötas/ hämtas. Kul har det varit i alla fall. Vad skönt att ni träffat familjehemmet och har en bra känsla kring överlämnades. Vi hade lite trassel in i det sista men nu känns det toppen.
 
Tillbaka
Topp