Hej!
Svarar direkt under dina frågor :razz:
Om ett barn blir vårdnadsöverflyttat till familjehemmet, får man då som familjehem gemensam vårdnad med föräldrarna eller förlorar de vårdnaden helt?
Vid en vårdnadsöverflytt så flyttas vårdnaden från den biologiska föräldrarna till familjehemmet. Familjehemmet blir då särskilt förordnade vårdnadshavare.
Så som svar på din fråga ja, de förlorar vårdnaden helt.
Kan en vårdnadsöverflytt genomföras utan de biologiska föräldrarnas samtycke?
Det enkla svaret är ja. Så enkelt är det dock inte i verkligheten. Man försöker alltid att få med föräldrarna i detta så det gynnar det fortsatta samarbetet mellan biologfamiljen, barnet och familjehemmet. Men i en del fall så är det helt enkelt inte möjligt och man bedömer efter en vårdnadsutredning att det bästa för barnet är att det sker en vårdnadsöverflyttning. Socialnämnden skickar då in en ansöka om flyttad vårdnad till Tingsrätten som i slutändan är de som beslutar om det ska ske en överflytt eller inte.
Utgår ersättning (både arvode och omkostnadsersättning) även efter vårdnadsflytten?
Som särskilt förordnad vårdnadshavare så är man inte försörjningsskyldig så den placerande kommunen ska fortsätta att betala ut arvode och omkostnadsersättning. Man har en skyldighet att söka de eventuella bidrag som barnet kan ha rätt till så som ev. vårdbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd m.m. Arvode och omkostnad reduceras med motsvarande summa som kommer från t.ex. försäkringskassan.
Det finns en handbok,
Om barnet behöver ny vårdnadshavare som Socialstyrelsen gett ut som ger många svar på frågor som man kan ha.
Har du fler frågor, så fråga på. Vårdnadsöverflyttning har vi gjort två gånger så vi har lärt oss en hel del på det :razz:
Hälsningar
Anne