Kontaktfamilj - ersättning/skatt/deklaration

Vi är snart utredda och klara för att bli kontaktfamilj, vilket vi ser fram emot
smile1.gif
Vi känner att vi har nåt att ge ett barn som är i behov av det, vill kunna hjälpa en annan familj och vi vill ha barn i vårt liv.

Vi kommer att ta emot ett barn 1-2 helger i månaden, blir som en avlastningsfamilj.
Ska väl säga att vi verkligen INTE gör detta för ersättningens skull, trots att nedanstående frågor handlar om ekonomin. Frågorna är utifrån att vi vill vara ekonomiskt förberedda och göra rätt från början!
Vi kommer självklart även fråga vår kontakt på socialtjänsten men vill gärna ha tips och råd från er
smile1.gif


Igår så berättade en kollega på jobbet att han kände ett par som fått rejäl kvarskatt när de blev kontaktfamilj. Jag har googlat runt lite och nu undrar jag om jag förstått saken rätt...
Ersättningen är baserad på SKL:s rekommendationer och vi får en arvodedel (lön) och en omkostnadsdel (mat, kläder, nöje m m). Arvodesdelen är skattepliktig och omkostnadsdelen är skattefri

1. I deklarationen kommer HELA ersättningen (både arvodet och omkostnaden) stå med som "inkomst av tjänst"?

2. Vi själva gör avdraget för omkostnadsdelen i ruta för avdrag?
Detta avdrag får bara ske för belopp över 5000 kr? Innebär det att vi själva får stå för barnets omkostnader upp till 5000 kr? Ingår dessa 5000 kr redan i ersättningen vi kommer få eller kan man få det från socialtjänsten?

3. Vi kommer troligen få hämta och lämna barnet vid varje tillfälle, då vi och barnet bor i olika städer. Kan man få milersättning för detta? Ska det också isåfall dras av från deklarationen?

4. Vår kontakt på socialtjänsten sa att man kan få ersättning för andra utlägg till barnet. Menar hon då t e x till säng? Har barnet med sig t ex bilbarnstol, leksaker? Har ni fått någon sådan ersättning? Vi tänkte förstås kolla med släkt och vänner först för att hitta så mycket gratis-saker som möjligt
smile1.gif


Hoppas nån kan svara på våra frågor!
 
Hej!

2.Japp, du skall dra av den delen på deklarationen. de första 5000 gör skatteverket ett allmänt avdrag på. Så det är endast summan över som du skall deklarera.
3. Jag har jobbat som kontaktfamilj i vansinnigt många år nu:) och jag brukar göra så att jag redovisar antal mil två ggr per år. en till juli och en i december. Men för att få milersättning skall det stå med i ditt avtal med kommunen som anlitat dig.
4. Om du behöver köpa en säng för att kunna fullfölja ditt uppdrag så brukar de ordna ersättning för det. Men inte en hästenssäng!!
jag har aldrig fått ersättning för leksaker etc, har aldrig tänkt på att kolla det iofs , men får däremot under mina veckor som jag har barnen på sommaren och vid jullov så har jag kunnat få en del till tex stughyra om vi har tänkt att åka på stugsemester. I vintras var vi i fjällen då sökte jag bidrag till liftkort och stugdel och fick det.
Lycka till!
 
2. Skatten på de 5000 kr är i runda slängar 1500 kr. Den summan har vi fått extra specificerad på löneavin utöver avtalet. Dividerat på 12 månader gör det ca 125-130 kr extra i månaden, skattefritt.
3. Milersättning kan ni skriva in i avtalet så ni får det löpande varje månad om det är bestämt att ni ska stå för det.
4. Dyra saker som ni behöver för att ta hand om barnen kan ni eska extra ersättning för. Har de bilstol hemma kan de nog begära att ni flyttar över den till er bil och lämnar tillbaka när ni återlämnas barnen. Har de inga har en del kommuner egna att låna ut, annars måste ni ju få köpa. Likaså om det behövs vagn.
Leksaker och sånt förväntas man nog fixa efter hand, finns ju mycket secondhand hand numera.
En gång om året gjorde vi en resa med våra kontaktbar. Vi kollade alltid läget med socker först, talade om vad vi tänkte göra och cakostnad. Var aldrig några problem!
 
Tillbaka
Topp