Släktingplacering

Hej!
Mina syskonbarn på 5 och 2 år ska bli familjehemsplacerade. Vi har en dotter på 1 år. Vi har varit kontaktfamilj åt den stora i ca 2 år, med paus i ca 1 år. Hon har gott om kompisar även här. Har även barn i 2 åringen ålder i vår omkrets.

Några av våra funderingar är:

Hur har placeringar påverkat era barn? positivt och negativt.

Idag bor de i annan kommun än vi gör. Det är ca 1 h restid dit. Det är inte säkert att föräldrarna kommer bo kvar i den kommunen. Ska kontakten hela tiden ske med deras hem kommun eller kan det flyttas till vår kommun (föräldrarnas hemkommun)?

Har man större chans att få barnen boende hos sig när man är släkting?

Kommer fler frågor efterhand.
// Anna
 
Man har mycket större chans att få barnen boende hos sig som släkting. Statistiken visar att familjehem inom nätverk/släkt har större chans till lyckosam uppväxt.
Har varit familjehem i många år och en varning är att det går ofta fel med placering som är nära egna barn i ålder. Det går ut över det egna barnet. Finns massor med exempel på detta.
I princip är det föräldrarnas hemkommun som skall styra. Men det är inte hugget i sten, samtidigt som flyttar kan orsaka problem på olika sätt.
 
Kan gå hur bra som helst och kan gå åt pipsvängen....
Allt beror på vilka behov respektive barn har.
En fördel är dock de nära åldrarna när de är så små, det blir en "grupp" som är lättare att göra gemensamma saker med.
Kommunerna är skyldiga att kolla upp barnens nätverk och utreda om det finns möjligheter att placera där.
De måste dock inte om det finns bättre alternativ där bl a närheten till placeringskommunen kan påverka.
Vill ni så låt dom veta Det!
 
Om ni gör detta finns det en till viktig sak att tänka på. Se till att inte bli lurade ekonomiskt. En del kommuner lyckas med detta när det är släktingplacering. Att släktingarna får uselt betalt eftersom de gör allt av sitt släktskap. Ni ska ha samma arvode och omkostnad som vem som helst.
 
Topp