Svåra placeringar!!!

Hej!
Har en liten undran här...
Skulle vara intressant att höra vad ni andra har för erfarenheter...

Vi har varit familjehem i några år nu och har vår 13:e placering nu.
Vi har tagit emot placeringar både från olika organisationer samt från kommun direkt.
Mest som jour men även som familjehem och kontakt/avlastnings-familj.

Varje placering är ju självklart unik, men något som ALLA :angel: :angel: (vi haft) haft gemensamt, det är att ALLA haft extremt mkt större behov och problem än vad vi fått information om från början.

I vissa fall har problemen och behovet visat sig efter en tid, men alltför många ggr så har den mesta informationen om :angel: :angel: redan funnits där.
Men vi har tyvärr inte fått ta del av den informationen förens långt senare... :? :?

Oftast är det tyvärr först när vi börjar påpeka och ta upp problem och diagnoser (som vi misstänker) som vi får ta del av all information :twomad: .
Den viktiga information om placeringen har i våra fall varit allt möjligt viktigt som tex beteende, medicinering, sjukdomar, missbruk, utredda diagnoser mm, som är oerhört viktigt för både den placerade :angel: och oss som familjehem att veta innan placering.

Det är en sak om det är ny information som inte Soss fått kännedom om, men så har inte fallet varit för oss och våra :angel: :angel: .
Tvärtom så har det funnits mkt info om nästan alla våra placeringar, fast att Soss "glömt att ge" eller undanhållit denna information från oss :twomad: .
Och detta har hänt vid ALLA våra placeringar och från olika kommuner och organisationer.

Vår misstanke är att Soss alltför ofta tyvärr undanhåller vissa saker, för att bland annat lättare kunna placera :angel: :angel: och till en för dem lägre kostnad :twomad: .

Många av våra placeringar skulle egentligen vara på HVB, SIS-hem eller utredningshem istället för familjehem (vilket de flesta vi haft också kommit till efter oss).
 
...forts...

Tycker detta är allvarligt och inte okej att placera barn och ungdomar i FH när de är i behov av något helt annat.
Känns som att Soss utnyttjar både de placerade :angel: :angel: och oss som FH så mkt det bara går för egen ekonomisk vinnings skull :twomad: .

Men detta leder ju bara till att de placerade :angel: :angel: INTE får den hjälp och vård de behöver och har rätt till.
Och vi som FH får slita UTAN någon okej ersättning för det.
Och om man nu bara ser till den ekonomiska delen (som vissa tyvärr verkar göra), så kommer det ju kosta extremt mkt mer (av våra skattepengar) om man inte sätter in rätt insatser och hjälp vid rätt tillfälle.

Att i stort sett bara tänka kortsiktigt och försöka "spara pengar" kommer leda till en katastrof långsiktigt både ekonomiskt men framförallt för våra fina barn och ungdomar och deras mående. Och även slita ut oss familjehem.
Och allt detta är INTE okej!!!
:twomad: :twomad: :twomad:

Vi har klarat av de placeringar :angel: :angel: vi fått, men det har inte varit lätt och vi har fått kämpa för deras rätt till rätt hjälp.
Och även kämpa med att efter hand försöka höja vår ersättning och lönebortfall, då dessa :angel: :angel: (i vissa fall) krävt 1-2 personer hemma, vilket vi inte trodde eller räknade med innan alla ggr...

Hade vi bara fått rätt och all information innan placering så hade vi haft ett helt annat utgångsläge, både när det gäller att förhandla gällande arvode/lönebortfall och även haft mkt större möjligheter att hjälpa :angel: :angel: på bästa sätt.
Och vissa placeringar hade vi då också (tyvärr) tackat nej till.

Känner ni igen er i detta?
Eller är det bara vi som haft "otur" med alla våra uppdrag (att vi inte fått rätt information innan)?
Hur har det sett ut för er?

(vart visst lite långt, hoppas det e ok och att ni orkar läsa... :rollhappy: )
 
Det stämmer i vissa fall här med- i de fall då det inte är barn jag kännt sedan innan av en eller annan anledning . Tror soc är både dåligt kunniga själva - dels på de olika problemen - de kan oftast lagar o paragrafer ok- men inte barn med särskilda behov- men även på det enskilda planet missar de- då de inte tar reda på allt de bör. Sedan tror jag även att de mörkar lite , på lite fina sätt. Som t ex att säga att "barnet har utvecklats bra i jourhemmet" . Underförstått : i rätt miljö kommer inte problem finnas ....
 
Haft kontakt m norska soc- barnevernet o haft uppdrag därifrån . Upplever att de har bättre koll. Kan bero på att handläggarna där har barn/ ungdomskompetens då deras utbildningar bygger mkt mer på barns utveckling o levnadsvillkor
 
Vi har haft ca 15 placeringar och jag upplever oxå att soc har undanhållit mycket av de svårigheter de har vetat om barnet/ungdomen.
 
8) Man kanske skulle göra en fin fin foomformulering på det ni skrivit, in i avtalet :smirk:

dvs SOM BYGGER PÅ typ:


>>Vår misstanke är att Soss alltför ofta tyvärr undanhåller vissa saker, för att bland annat lättare kunna placera och till en för dem lägre kostnad .

Många av våra placeringar skulle egentligen vara på HVB, SIS-hem eller utredningshem istället för familjehem (vilket de flesta vi haft också kommit till efter oss). >>

:rollhappy:
 
Gör mitt bästa... sa:
Haft kontakt m norska soc- barnevernet o haft uppdrag därifrån . Upplever att de har bättre koll. Kan bero på att handläggarna där har barn/ ungdomskompetens då deras utbildningar bygger mkt mer på barns utveckling o levnadsvillkor

Tack för svar!

Intressant med norska Soss, har hört och läst en del om dem och familjehemsverksamheten där.

Det verkar fungera mkt bättre på flera plan där. :claphappy:

Även mkt bättre villkor för familjehemmen.

Vi har planer att flytta till Norge (ev inom några år).

Vad är dina/era erfarenheter från dem och att jobba med dem?
 
Jo jag känner också igen allt du skriver, vi har haft snart 60 placeringar och många av dessa borde vara på HVB eller SIS, för 10-15 år sen så var inte problemen så här stora, 12-åringar är många gånger inga dunungar längre.....
 
Tillbaka
Topp