VÖF efter 2 års placering.

Hej alla kloka familjehem.

Nu har vi haft våra små i två år. Vi var ute efter föräldradagarna och då kom VÖF upp på tal. Då säger vårt soc glatt att det kan vi påbörja nu sålänge bio är med på tåget. Och det tror vi dom är. De tycker att vi är det bästa som hänt barnen (ja vi har slitit för det).
Så vi tänkte göra en plus och minuslista och se vart vi landar.
Ni som fått VÖF, vad är era plus och minus nu i efterhand?
Våra barn är åldersadekvata men har ganska svåra trauman under sina första år, det yttrar sig på lite olika sätt men blir bättre med tiden. Vi jobbar väldigt aktivt med deras bearbetning. Vi har sen ganska nyligen 50% LB istället för 100% och det fungerar bra. Om vi får VÖF så tillfaller alla föräldradagar oss och barnen har alla dagar kvar så då har vi ca 1,5-3 år på oss att låta barnen vara med oss i princip all tid utom någon timme på förskola ibland.
Så, vad säger ni? Plus och minus ni kan dela med er?
 
Hej!
Vi har gjort två och för oss så har det bara varit positivt. Vi har bättre kontakt med föräldrarna och eftersom vi egentligen inte fått något stöd från soc utan vi alltid har "skött oss själva" så har vi bara fortsatt som vi alltid gjort även efter VÖF. Båda barnen har olika funktionsnedsättningar och vi har haft och har fortfarande många olika vårdkontakter till barnen.

Så för oss har det inte funnits några nackdelar :)

Anne
 
Tack för lite positiv feedback. Vi vill verkligen koppla loss soc, de är ändå bara motarbetande. Vi fick till och med tjata på att få starta umgänge med bio. Så vi klarar oss bra utan känner vi.

Hur är det med ev tjänstledighet eller arvode? Är det statiskt efter VÖF?

Vi och föräldrarna trivs bra ihop och vi har ett fungerande umgänge och vill helst slippa soc så det är svårt att hitta minus med VÖF. :up:
 
I och med att det skulle skrivas nytt avtal efter VÖF så förhandlade vi oss till ett högre arvode än vi haft tidigare och då bakade in bl.a. den lönebortfallsersättning som vi fått vid särskilda tillfällen (vi hade ingen procent LBE) just för att slippa det krånglet.

Det avtal som skrivs efter en VÖF ska bara reglera den ekonomiska ersättningen och man fortsätter att ha kontakt i den omfattning som behövs när det gäller just ersättningen, med den placerande kommunen. Hur just er kommun ställer sig till ersättningar efter en VÖF är en bra fråga att ta upp så man vet hur de tänker kring detta, då det kan vara väldigt olika.

Även om vår hemkommun (inte samma som placeringskommun) är dålig på många andra sätt så har vi alltid fått stöd och hjälp när vi behövt, t.ex. avlastning och hjälpmedel. Vi har alltid ansetts som kompetenta av personalen inom vården och vi kämpar för att barnen ska få en så bra uppväxt som det bara går. Skolan är ett kapitel för sig, där anses vi vara "de där jobbiga föräldrarna" men det står jag för, vi kan inte bara stå och se på när barnet inte får rätt förutsättningar för att lära.

Jag ser det som så att tack vare VÖF så har vi kunnat kämpa för barnen hela vägen fram. Vi har inte behövt kolla av med soc eller biologföräldrar hur vi ska göra eller vilken vård barnen ska få. Vi har snabbt kunnat lösa problem som kanske hade tagit längre tid att lösa om vi varit tvungen att fråga först om det var okej. Nu är våra barn vårdkrävande vilket gör att för just oss så finns det kanske många fler fördelar eftersom vi har så många olika vårdkontakter och ibland så söker vi hjälp akut.

Självklart så har vi fortfarande en dialog med föräldrarna men inte när det gäller att ta beslut utan vi berättar vad som händer och hur vi tänker när vi ses i lugn och ro. Vi hörs av per telefon emellanåt och de kommer hit när det passar oss alla. Vi har inga bestämda datum som var så viktigt tidigare (soc bestämde) utan nu bestämmer vi från gång till gång. Tidigare så kunde vi knappt ställa in när barnet var sjukt, det var otroligt viktigt att vi då bestämde en annan dag så föräldrarna kunde ta igen besöket. Nu är det mer avslappnat, de vet att vi finns här och behöver de ändra ett datum, eller vi, som vi tidigare bestämt, så är det inga problem, då hittar vi bara en ny dag som passar oss alla.

Så några minus har jag inte hittat!

Anne
 
Tack. Det känns som vi tänkt helt rätt. Vi har redan ett fungerande umgämge, mest för att soc är helt frånvarande och därmed ingen insyn eller tyckande om umgänget.
Som vårdnadshavare kan vi verkligen föra barnens talan direkt utan mellanstopp. Det känns bra.

Ingen tvekan. Det blir samtal med bio och sen soc. Så får vi hålla tummarna. :up:
 
Tillbaka
Topp