Jag har litegrand erfarenhet kring borderlinepersonligheter men är samtidigt väldigt rädd för att generalisera. Jag hade ett par vänner i min ungdom som hade dessa drag och sedan har jag mött det under min mentalskötartid. Du kan alltid låna böcker som beskriver denna problematik. Det jag har upplevt är:
Relationsstörningar, det är svårt för dessa människor att inse att en människa både kan vara "ond och god". De delar ofta in människor i de som är bra (idealiserar) och de som är dåliga. Detta gör att relationer ofta inte håller, för naturligtvis är det få människor som klarar av att leva upp till detta fantastiska tillstånd av godhet och när borderlinepersonligheten efter ett tag stöter på något hon inte tycker om hos den andre, så får hon detta inte att gå ihop och denna person rasar och anses "dålig/ond". Detta upplevs naturligtvis som en känslomässig berg- och dalbana för omgivningen. Självuppfattningen kan också vara (eller är?) mycket motstridig (även här ond/god, bäst/sämst).
Ofta bär de en stark ångest som kan resultera i att de skär sig. Har även mött tjejer med anorexia som haft borderlineproblematik. Med detta påstår jag inte att alla som har anorexia eller skär sig har borderlineproblematik!!!
Mina vänner i ungdomen levde mycket ångestfyllt och självdestruktivt. Försökte dämpa med sprit, sexuella relationer m.m. De var på ständig flykt från sig själva. Bytte miljö och kompisar, utan att förstå att de aldrig kunde fly från sig själva. De bar med sig sina problem vidare till nästa kompisrelation, nästa jobb...
Som ung satt jag och vaktade min kompis en hel natt för att hon inte skulle springa iväg och ta livet av sig. Idag skulle jag inte agerat som jag gjorde då. Vi kompisar passade henne ofta, lyssnade och försökte trösta, samtidigt som jag redan då kunde se det min kompis gjorde som smått demonstrativa utspel. Dessa utspel lämnade oss kompisar i oro och ångest, då vi inte fattade vad det handlade om, mer än att hon mådde dåligt. Vi trodde att vi kunde hjälpa, men till sist orkade vi inte mer...
Min kompis har hankat sig fram genom livet, utbildat sig och fått stor hjälp via folkhögskola. Har ett par brutna äktenskap bakom sig, men har klarat att ta hand om sina barn. Livet har gått upp och ner för henne. Hon har mött många människor som ställt upp för henne, och inte minst den underbara mamman som försökt göra allt för sin dotter fast hon ofta, ofta fått höra att hon inte är vatten värd utan allt är hennes fel...
Detta är lite av vad det jag mött, men återigen vill jag säga att detta inte på något sätt ger en helhetsbild och jag hoppas att jag inte stöter mig med någon som har andra erfarenheter. Jen skriver att de inget misstänkte när det gäller hennes syster och då kanske det sett ut på något helt annat sätt där. Du, Pirvil, frågar hur man börjar misstänka att någon har borderline och min erfarenhet är att de försvårade och ofta ohållbara relationerna, till familjen, till skolan, till vänner gör att man söker sig till BUP. Diagnosen kanske bara svagt antyds (de är ju ofta unga och kanske inte diagnosen ses som viktigast) men faktum är att människan inte mår bra själv inombords, så hjälp för allt det destruktiva måste man ju få - oavsett diagnos, eller hur? Jag tror att en del till en början kan få en "diagnos" där deras problem sätts ihop med trotssyndrom men med tiden ser man andra saker. För att det skall bli en borderlinediagnos tror jag att det krävs en psykiatrisk diagnostisering där vissa kriterier ska stämma och vissa karaktärsdrag ska vara bestående...Men ångest, knepiga aggressionsutbrott och depression brukar man ju söka hjälp för och det kanske är så kontakten med psyk börjar.
Till sist vill jag bara säga att det idag finns specifik hjälp för människor med denna problematik. Minns jag rätt så heter ett arbetssätt, Dialektisk beteendeterapi (DBT), som BUP ibland har, men det finns säkert många andra terapier. Sedan undrar jag om inte organisationen Nåjden tar sig an ungdomar med bl a denna problematik?!