Här är svaret hon fick:
Tack för ditt brev som inkom till socialdepartementet den 19 juni. I ditt brev framför du många värdefulla synpunkter som har kommit Maria Larssons politiska stab tillhanda.
Många barn har i familjehem fått trygga uppväxtvillkor och en ny start. Tusentals familjehemsföräldrar, har utöver ansvaret för sina egna barn, gjort insatser som varit livsviktiga för barn som saknat trygga relationer till vuxna. Detta är ovärderligt och något barnministern sätter stort värde på.
Den 13 september beslutade regeringen om propositionen Stärkt stöd och skydd för barn och unga. Några av förändringarna omfattar utbildning och stöd till familjehemmen samt ett klargörande av socialnämndens ansvar för uppsökande verksamhet och förebyggande arbete. Socialnämnden ska även ingå ett avtal med familjehemmet om nämndens och familjehemmets ansvar under placeringen. Det ger trygghet åt familjehemmen och tydliggör socialnämndens och familjehemmets roller och ansvar.
Är du intresserad av att läsa propositionen i sin helhet kan du göra det via nedanstående länk:
http://www.regeringen.se/sb/d/16463/a/199059
Regeringen har anslagit 200 miljoner kronor per år, 2013 och 2014 och gör en varaktig anslagshöjning med 182 mkr per år. I budget för 2013 anges att av 200 miljoner utgör 65 kompensation till kommunerna för de merkostnader som lagförslagen innebär, bland annat kravet på en egen socialsekreterare för varje placerat barn.
Barnskyddsutredningen, som låg till grund för ovan nämnda proposition, hade även i uppdrag att titta närmare på familjehemmens villkor. Företrädare för familjehemsorganisationer framförde till utredningen att villkoren var oklara när det gällde arbetslöshetsfösäkringen och socialförsäkringarna. Försäkringskassorna i landet gjorde bl.a. olika bedömningar.
I slutbetänkande (SOU 2009:68) redovisar utredningen de regler som gäller för sjukpenning, föräldrapenning och sjukersättning. Det framgår bl.a. att det är familjehemsföräldrarnas arvode som utgör underlag för den sjukpenninggrundande inkomsten, (SGI). Vid bedömning av rätten till sjukpenning tar Försäkringskassan hänsyn till den insats som vården av det familjehemsplacerade barnet kräver. Om familjehemsföräldern bedöms ha rätt till sjukpenning kommer den del av SGI:n som baseras på arvodesersättningen att borträknas från sjukpenningen. Om familjehemsföräldern begär familjepenning eller tillfällig familjepenning för vård av eget barn betraktas inte vårdens om förvärvsarbete. När försäkringskassan utreder rätten till sjukersättning ska familjehemsförälderns vårdinsats beaktas i bedömningen. Försäkringskassan kan anse att den försäkrade genom att vårda barn har arbetsförmåga motsvarande ett förvärvsarbete på arbetsmarknaden.
Enligt utredningen kan det finnas bristande kunskap hos Försäkringskassan om tillämpningen när det gällde familjehemsföräldrar eftersom dessa frågor utgör en mycket liten del av kassans ärenden. Enligt uppgifter till Barnskyddsutredningen avsåg Försäkringskassan att ta fram en vägledning till personalen i syfte att uppnå likartade bedömningar.
Frågan om familjehemsuppdrag och arbetslöshetsersättning, som också tas upp i Barnskyddsutredningens betänkande, har utretts och behandlats av regeringen. Precis som du beskriver uppstår problem när en familjehemsförälder måste vara hemma på heltid för att ta hand om ett barn med stora vårdbehov. Detta problem har justerats i och med att riksdagen beslutade om ett lagförslag som regeringen behandlade i proposition 2009/10:49 Förändringar i arbetslöshetsförsäkringen – stöd till personer som varit långvarigt sjukfrånvarande och familjehemsföräldrar.
Bestämmelsen, som gäller sedan januari 2010, innebär att man vid bedömning av arbetslöshetsersättning ska ta hänsyn till uppdrag att ta emot barn i familje- eller jourhem. En förutsättning är dock att uppdraget varit av sådan omfattning att den sökande varit tvungen att helt avstå från förvärvsarbete och mottagandet inte bedrivits yrkesmässigt.
I detta sammanhang vill jag även hänvisa till att det sedan 2010 finns en parlamentarisk kommittée som har i uppgift att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Kommittén ska överväga förändringar som kan leda till mer hållbara sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar och vara klara den 15 maj 2013. Kommitténs hemsida hittar du på följande adress:
www.sou.gov.se/utredningar/departements ... l/2010.htm
När det gäller familjehem och synen på familjehemsföräldrars roll är detta en fråga som får allt större betydelse när det sker en förändring i familjehemsföräldrars uppdrag. Som Barnskyddsutredningen konstaterar så är ett familjehem ett enskilt hem som tar emot barn för stadigvarande vård och fostran men vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt. Familjehemmet betraktas således mer som ett vanligt hem. Med yrkesmässigt innebär bl.a. att familjens huvudsakliga försörjning kommer från driften av hemmet. Yrkesmässigt bedriven vård sker vanligtvis genom hem för vård eller boende (HVB) och är tillståndspliktig.
Riksdagens revisorer konstaterade vid en granskning på 2000-talet att förändringar av familjehemmen bl.a. avspeglade sig i att gränsdragningen mellan HVB och familjehem inte var lika skarp som tidigare. Utvecklingen gick mot uppdrag med anställningslika förhållanden. Revisorerna uppmärksammade också att det förekommer att familjehemsuppdrag betraktas som en alternativ karriärväg. Familjehemmet drivs då som en profession; man har flertalet barn boende hos sig och tar regelbundet emot nya barn. Under dessa omständigheter får man också ett högre arvode.
Det som kommer fram i Barnskyddsutredningen när det bl.a. gäller den pågående förändringen av familjehemsvården och gränsdragningen till HVB, har lett till att regeringen nu ser över denna fråga. Den finns med som en del i utredningen om en översyn av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, som regeringen beslutat om 12 juli 2012 (dir. 2012:79)
Avslutningsvis vill jag återigen tacka för ditt brev och de värdefulla synpunkter som du framfört. Nu får vi avvakta och se hur den kommande utredningen ser på gränsdragningen mellan familjehemsföräldrars roll och den roll som de som bedriver yrkesmässig vård genom HVB har. Hör gärna av er igen om ni har ytterligare synpunkter eller frågor.
Vänliga hälsningar
Ulrik Lindgren
Politiskt sakkunnig för barn- och äldreministern